James William Waldrep Homestead Application


Submitted by Jane Benson (jab50@bellsouth.net)



COMPLETE SERIAL PATENT HOMESTEAD LAND FILE OF:

JAMES W. WALDREP
NOTICE OF INTENTION TO MAKE PROOF.
~~~~~~~~~~
DEPARTMENT OF THE INTERIOR.
U. S. LAND OFFICE AT MONTGOMERY, ALA.
Serial No. 01480
Receipt No. 471805
December, 1910

I, James W. Waldrep, of Winston Co. Ala, who, on July 13, 1904, made Homestead Application , No. 28193, for S of SE Sec 6 NE of NW , NW of NE , Section 7, Township 11 S, Range 6 west, Huntsville Meridian, hereby give notice of my intention to make Final five year Proof, to establish my claim to the land above described, before John S. Curtis, Probate Judge Winston Co, at Double Springs, Ala.,on the 20 day of Jany, 1911, by two of the following witnesses:

Asberry S. Otwell, of Arley
George M. Hilton, of Arley
John C. Fincher, of Arley
Albert Fincher, of Arley

James W. Waldrep
(Signature of Claimant)

===============================================================

December, 1910

Notice of the above intention to make proof will be published in the New Era Double Springs, Ala for a period of 5 consecutive weeks which I hereby designate as the newspaper published nearest the land above described.

Nathan Alexander, Register

Affidavit of Publication

I, G. W. Adkins, Proprietor of the New Era published weekly at Double Springs do solemnly swear that a copy of the above notice, as per clipping attached, was published weekly in the regular and entire issue of said newspaper, and not in any supplement thereof, for 6 consecutive issues, commencing with the issue date Dec 16, 1910 and ending with the issue date Jan 20, 1911.

Geo. W. Adkins

Signature

Subscribed and sworn to before me this 20 day of Jan 1911.

John S. Curtis, Probate Judge

===========================================

Department of the Interior
HOMESTEAD ENTRY
U.S. Land Office, Montgomery, Ala.
FINAL PROOF
TESTIMONY OF CLAIMANT.
Jan 23, 1911
Serial No. 01480
Receipt No. 471805

Question 1.
What is your full name, age and post-office address:
Answer: James W. Waldrep 34 years Arley, Ala.

Question 2.
Are you a native born citizen of the United States, and if so, in what State or Territory were you born? (If foreign born, see Note 1.)
Answer: I am native born; born in Ga.

Question 3.
Are you the same person who made Homestead Entry No. 28193, at the Huntsville, Ala. Land Office on the 13 day of July, 1904, for the S of SE , Sec. 6, NE of NW , NW of NE Section 7 Township 11 S, Range 7 West Huntsville Meridian?
Answer: I am the person made said entry.

Question 4.
  1. Are you married or single? Answer: yes
  2. If married, of whom does your family consist? Answer: of myself, wife & 8 children
  3. If a married woman, state whether your husband now has an unperfected homestead entry, and during what time he has resided on this land with you. Answer:--------
Question 5.
  1. When did you first establish actual residence upon this land? Answer: Jan 4, 1905.
  2. When was your house built on this land? Answer: Bought the claim.
  3. Have either you or your family ever been absent from the homestead since establishing residence? Answer: No.
  4. If there has been such absence, give the dates covered by each absence; and as to each absence, state whether you, your family, or both, were thus absent and the reason for such absence. Answer: Not been absent.

Question 6.
Describe the land embraced in above entry by legal subdivisions, showing fully the character of same, and kind and amount of timber, if any.
Answer:

Subdivisions

Acres Cultivated

Acres Timbered

Feet Timber

SW 1/4 6

25

40

5000

SE 1/4 SE 1/4 6

40

10

2000

NE 1/4 NW 1/4 7

20

40

5000

NW 1/4 NE 1/4 7

20

40

5000

Question 7.
State by subdivisions the number of acres cultivated, kind of crop planted, and amount harvested, each year. How many acres of the claim are now cleared, or broken, and under cultivation? If used for grazing only, state number and kind of stock grazed each year and by whom owned.
Answer:
SE SE Sec 6 30 acres Raised 8 crops corn & 8 cotton; 75 bushels corn; 4 bales cotton per year; 30 acres broken.

Question 8.
Describe fully and in detail the amount and kind of improvements on each subdivsions. State total value of improvements on the claim.
Answer:

Subdivisions

Character of Improvement

SW SE 6

None

NE NW 7

None

NW NE 7

None

SE SE 6

2 dwelling houses

 

30 acres open land 1 barn

 

Value $250.00

Question 9.
Is your present claim within the limits of an incorporated town or selected site of a city or town, or used in any way for trade or business?
Answer: No

Question 10.
Are there any indications of coal, salines, or minerals of any kind on the land? If so, describe what they are.
Answer: No

Question 11.
Have you ever made any other homestead entry? If so, describe the same.
Answer: No.

Question 12.
Have you sold any portion of the land; if so, to whom and for what purpose?
Answer: No

Question 13.
Have you optioned, mortgaged, or agreed to option or mortgage, or convey this land, or any part thereof: if so, when, to whom, and for what purpose and in what amount?
Answer: No

Question 14.
Have you any personal property of any kind elsewhere than on this claim? If so, describe the same, and state where the same is kept.
Answer: No

Question 15.
Describe by legal subdivisions, or by number, kind of entry, and office where made, any other entry or filing (not mineral) made by you since August 30, 1890.
Answer: Made no other entry.

James W. Waldrep
(Sign here with full Christian name)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I hereby certify that the deponent was examined separately and apart from the other witnesses in the case; that the foregoing deposition was read to or by deponent in my presence before deponent affixed signature thereto; that deponent is to me personally known (or has been satisfactorily identified before me by..; that I verily believe deponent to be the identical person hereinbefore described, and that said deposition was duly subscribed and sworn to before me at my office in Double Springs, Winston Co., Ala within the Montgomery, Ala land district, this 20 day of Jan, 1911.

John S. Curtis, Probate Judge

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

P. O. Arley, Winston
County, Ala.

DEPARTMENT OF THE INTERIOR.
UNITED STATES LAND OFFICE MONTGOMERY, Ala.

Serial No. 01480
Receipt No. 471805
(H.E. No. 28193, H.S.

CERTIFICATE
HOMESTEAD.

January 23, 1911

It is hereby certified that , pursuant to the provisions of Section 2291, Revised Satutes of the United States, James W. Waldrep, has made payment in full for the South-half of the South-east-quarter of Section Six, North-east-quarter of the North-west-quarter and the North-west-quarter of the North-east-quarter, Section Seven, Township Eleven South, Range Six West, Huntsville Meridian, Alabama containing 159.91 acres.

Now, therefore, be it known that, on presentation of this Certificate to the COMMISSIONER OF THE GENRAL LAND OFFICE, the said James W. Waldrep, shall be entitled to receive a Patent for the lot above described.

Nathan H. Alexander, Register.
Approved 6 1911
By BRW, Division C
Patent No. 209393
June 22, 1911


NATIONAL ARIVES OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D. C.
DATE OF PATENT: 22 JUNE 1911
LAND OFFICE: MONTGOMERY, ALABAMA
ACCESSION NO.: 209393

James William Waldrep was the son of Simeon L.C. Waldrop & Samantha Jane Slaton (step-daughter of Littleton Riley Jean & his wife, Angeline Slaton). He married Alice Walker, daughter of Israel Walker & Frances Jane Rook Berry. James W. Waldrep & Alice produced 12 children before her death in 1913 and James W. would have two more sons after that, making a total of 14 children 7 daughters & 7 sons.


Home